Поиск по этому блогу

понедельник, 9 апреля 2012 г.

10 найбезлюдніших місць у світі

10 найбезлюдніших місць в світі
Гренландія
Стоянка мисливців на моржів, місцевих жителів Гренландії, привносить ознаки життя на схили цього холодного острову. Будучи автономною датською провінцією, Гренландія одночасно являється найбільшим островом на Землі та одним з найменш густонаселених місць у світі. Це різко контрастує з швидким ростом міст, завдяки якому населення Землі нещодавно перевалило за 7 мільярдів.
Більш ніж втричі більша за Україну, Гренландія на 86% вкрита льодовиками. Не дивно, що всі 58 тисяч жителів острову сконцентровані в прибережних районах. Однак, сьогодні деякі туристи вибирають для подорожей саме такі безлюдні місця планети як Гренландія - густота населення тут складає 0,027 чол./км2.

Фолклендські острови
Цей мандрівний альбатрос має достатньо місця, щоб розправити крила, адже тут, на території меншій, ніж Закарпатська область, проживає всього близько 3 тисяч осіб. Фолклендські острови - британська територія біля берегів Південної Америки, яка з 1833 року розміщує британський військово-морський гарнізон. Населення Фолклендських островів є в деякій мірі штучним і підтримується через зв'язок з материком. Густота населення – 0,26 чол./км2.
Щороку острови відвідує майже вдесятеро більше людей, ніж тут проживає постійно. Це популярне місце для екотуризму. Зокрема, Фолклендські острови являються проміжною зупинкою на шляху до Антарктиди, відвідати яку також знаходиться немало охочих. Фолклендські острови - дуже цікаве місце, з відносно незайманою природою і дивовижними пейзажами.

Монголія
При населенні близько 3 мільйонів чоловік, які проживають на території розміром в дві з половиною України, в Монголії на один квадратний кілометр припадає в середньому менше двох осіб. Велика частина цього населення знаходиться в міських районах, оскільки проживанню у великих пустелях і пасовищах Монголії заважають посухи і пилові бурі, в результаті чого ця частина країни майже така ж порожня, як і за часів Чингізхана.
Однак, відкриті простори Монголії привертають увагу іноземців, охочих до пригод. Тим не менш, країна робить ставки не лише на туризм - тут також активно розвиваються інші галузі промисловості. Серед них і розробка корисних копалин, що викликає деяку стурбованість за живописні пейзажі та фантастичні археологічні пам'ятки Монголії.

Західна Сахара
Зелені поля, такі як оазис, на базі якого розкинулось місто Ель-Аюн, є рідкістю в західному регіоні Сахари в Африці. Орні землі тут займають лише 0,02%. В минулому іспанські володіння, ця територія являється предметом сперечань між урядом Марокко та Фронтом Полісаріо.
Майже вдвічі менша за Україну, Західна Сахара є домом для всього лише близько півмільйона людей, які, переважно, сконцентровані на узбережжі. Густота населення - 1,9 чол./км2. Більшу частину країни займає пустеля, але місцевих жителів також можна знайти в сусідніх країнах, таких як Алжир, оскільки значна частина населення - кочівники.

Французька Гвіана
Цілком можливо, що білячі мавпи більш поширені у Французькій Гвіані, ніж люди. Французькі заморські території розміром з три Київські області населяють менше, ніж 200 тисяч осіб - близько двох з половиною на кожен квадратний кілометр.
Населення сконцентроване у вузькій прибережній смузі, внутрішні райони майже безлюдні - це практично суцільні тропічні ліси. На Атлантичному узбережжі Французької Гвіани знаходиться Національний центр Франції з космічних досліджень, в той час як у віддалених районах все ще живуть тубільці.

Намібія
Пустеля насувається на будинки Колманскопу, намібійського міста-привида, яке колись населяли робітники алмазного рудника. Намібія на третину більша за Україну і в ній проживає близько 2,1 мільйона чоловік, але великі простори її посушливих ландшафтів дуже малонаселені - 2,5 чол./км2. Намібія, перш за все, пустельна країна, і, як і решта таких держав, вона має свої екологічні проблеми.
Проте, для Намібії характерний вельми цивілізований підхід до природних ресурсів. Так, вона стала першою в світі країною, яка включила охорону навколишнього середовища в конституцію. Намібія також має відмінну репутацію з точки зору раціонального туризму або екотуризму, і культурного туризму.

Австралія
Національний парк Крейдл-Маунтін-Лейк-Сейнт-Клер на острові Тасманія - одна з багатьох австралійських областей, добре захищених від тиску людини. Австралія майже в 13 разів більша за Україну, і тут, безумовно, не бракує людей. Якщо бути точним - в країні живе більше 22 мільйонів чоловік, тобто 2,8 чол./км2. Але більшість австралійців населяє узбережжя найменшого континенту планети, оточуючи кільцем масивну і відносно порожню внутрішню частину.
Це пояснюється тим, що основна кількість населення сконцентрована там, де є вода. Тим не менш, глибинка пропонує нестандартні можливості для туризму. Тут знаходяться овечі пасовища, пустельні екосистеми та багато інших цікавинок, які приваблюють туристів.

Ісландія
Користуючись відсутністю льоду, плавці насолоджуються природними ваннами в озері Міватн, зігрітому величезними підземними вулканами Ісландії. Острівна країна майже вшестеро менша за Україну, але в ній проживає лише близько 300 тисяч чоловік, частково тому, що льодовики вкривають тут більше землі, ніж у всій континентальній Європі.
Населення Ісландії відносно однорідне. В останні десятиліття ця країна також виділилась серед інших країн Європи тим, що люди тут доживають до дуже солідного віку. Щільність населення тут всього лише близько трьох чоловік на квадратний кілометр. Центральна частина Ісландії ненаселена, але влітку сюди з’їжджається багато любителів активного відпочинку. До того ж, це дуже дикі і цікаві місця, тому вони приваблюють і звичайних туристів.

Суринам
Вид з повітря на декілька хатин корінних індіанців Суринаму в Південній Америці. За розмірами ця країна майже в чотири рази менша за Україну і проживає в ній менше, ніж півмільйона осіб - 2,9 чол./км2. В незаселених тропічних лісах, які охоплюють більшу частину цієї колишньої голландської колонії, мешкає велике розмаїття рослин і тварин.
Суринам намагається використовувати свої природні багатства, активно розвиваючи сектор екотуризму у тропічних лісах. Але на ці ж ресурси претендує і паливна промисловість, а також лісозаготівля та гірнича промисловість. Як це часто трапляється в районах тропічних лісів, екотуризм, на відміну від вирубки лісів, поступово стає рушійною силою.

Мавританія
Верблюди змагаються за їжу в колишньому оазисі, а нині пустелі в Мавританії. Обираючи місця з доступом до води, більшість з 3,2 мільйонів населення країни, яка за площею майже вдвічі більша за Україну, проживає в містах або вздовж річки Сенегал, хоча серед населення збереглись і традиційні пустельні кочівники. Густота населення Мавританії - 3,2 чол./км2.
У зв'язку з екологічними проблемами, з якими протягом століть стикалось багато малонаселених місць країни, життя було дуже, дуже важким. І сьогодні не так і просто живеться в багатьох із них, хоча спостерігається деяке поліпшення в плані харчування, охорони здоров'я і доступу до ресурсів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий